Shadeports
Plus, Paphos Cyprus
HOME ABOUT US

PRODUCTS &

SERVICES

SHADEPORTS PLUS

MAURITIUS

SHADE NEWS

&  FAQ'S

CONTACT US

Translate into: 

Συστήματα σκίασης Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Το 2002 τα Κέντρα πρόληψης Επιδημιών στις ΗΠΑ δημοσίευσαν την χάρτα που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με στόχο την προστασία των παιδιών και την  πρόληψη από παθήσεις καρκίνου του δέρματος.  Οι οδηγίες τις οποίες τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία τόσο των παιδιών από την έκθεσή τους στον ήλιο αλλά επίσης των καθηγητών και των επισκεπτών.

Η μελέτη που έγινε είναι ενδελεχής και παρέχει πολύτιμη πληροφόρηση η οποία προκύπτει από τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ούτως ώστε να δοθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των προτεινόμενων συστημάτων σκίασης και προστασίας από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία η οποία αποτελεί την κύρια αιτία εξάπλωσης καρκίνου του δέρματος.

 

Γιατί τα σχολεία πρέπει να ανησυχούν για τον καρκίνο του δέρματος;

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου ανά το παγκόσμιο, ενώ παράλληλα κατά τραγική ειρωνεία μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικότερα σε σχέση με τις άλλες μορφές καρκίνου.

Οι καρκινικές παθήσεις του δέρματος (μελανώματα και μη μελανώματα) αποτελούν το 50% των διαγνωσμένων καρκίνων σε παγκόσμια κλίμακα. Από τις διαγνωσμένες περιπτώσεις μόλις το 5% αφορά μελανώματα, ενώ το 79% αφορά όλες τις άλλες δερματικού τύπου καρκινοπάθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 68-90% των μελανωμάτων προκύπτουν από την παρατεταμένη έκθεση στην επιβλαβή, υπεριώδη , ηλιακή ακτινοβολία (Ultra Violet Radiation) ιδιαίτερα σε περιοχές που επικρατεί ισχυρή ηλιοφάνεια.CAR PORTS
ARCHITECTURAL
SAILS
DIY
SAILS
 

PERGOLAS
& CANOPY
COVERS

POOL
COVERS
SCREENS
& BLINDS
 
 

Τι είναι η Υπεριώδης Ηλιακή Ακτινοβολία; (UVR)

Η Υπεριώδης Ηλιακή Ακτινοβολία είναι η αόρατη ενέργεια η οποία εκλύεται από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του Ήλιου και είναι γνωστή ως ηλιακή ακτινοβολία. Η ηλιακή ενέργεια παράγει επίσης ηλεκτρομαγνητικά πεδία που τα αναγνωρίζουμε ως φυσικό φως το οποίο το αισθανόμαστε και ως θερμότητα. Η Υπεριώδης Ηλιακή Ακτινοβολία είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη γη, αφού βοηθά στην φωτοσύνθεση. Σε μεγάλες ποσότητες όμως φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς και πολλές παθήσεις στον άνθρωπο. Τα επίπεδα της Υπεριώδους Ηλιακής Ακτινοβολίας έχουν καταγραφεί ανάλογα με την επικινδυνότητά τους από 0-15 SPF(Sun Protection Factor), τα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε εύκολα στα αντηλιακά προϊόντα.

Το 0 είναι το χαμηλότερο επίπεδο και το 11+ είναι το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης στην Υπεριώδη Ηλιακή Ακτινοβολία. Τα επίπεδα έκθεσης στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία (UVR) ανακοινώνονται πλέον στα Δελτία Καιρού διαφόρων χωρών.

Η Κύπρος σε ετήσια βάση κυμαίνεται στο 9,6 που θεωρείται υψηλού κινδύνου επίπεδο έκθεσης στην Υπεριώδη Ηλιακή Ακτινοβολία.

Τα ευρήματα της έρευνας έδωσαν χρήσιμες εισηγήσεις για τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία  στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, δίνοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου. Η αποτελεσματικότερη και πρακτικότερη εισήγηση θεωρήθηκε ότι είναι η εφαρμογή συστημάτων σκίασης και προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ούτως ώστε να προληφθεί τόσο η άμεση όσο και η έμμεση έκθεση των παιδιών στον ήλιο. Eνα ποιοτικής κατασκευής σύστημα σκίασης μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά και να μειώσει τον κίνδυνο από τις επιβλαβείς παθήσεις που προέρχονται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Γιατί επιβάλλεται η Σκίαση;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα ήθελαν να βελτιώσουν το περιβάλλον τους όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και να ενθαρρύνουν επιπρόσθετες δραστηριότητες των παιδιών εκτός τάξης. Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν συμπεριλάβει αυτό τον κύκλο δραστηριοτήτων μεταξύ των ωρών 10 πμ 4.00 μμ.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σκίασης

Επέκταση των ορίων της τάξης. Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους να προεκτείνουν τις τάξεις τους με έναν εναλλακτικό τρόπο, εκτός από την δημιουργία επιπρόσθετων τοίχων ή γυψοσανίδων, ενθαρρύνοντας τους μαθητές σε μια νέα μορφή συμπεριφοράς ως προς την μάθηση. Δυστυχώς ο μοντέρνος τρόπος ζωής, μακριά από την φύση και κάτω από το ηλεκτρικό φως έχει αποδειχθεί καταστροφικός σύμφωνα με ιατρικές μελέτες για την υγιή ανάπτυξη των ανθρώπων τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Έχοντας υπόψη τα προαναφερόμενα η εξισορρόπηση δραστηριοτήτων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου φαντάζει να είναι το ζητούμενο στα σχολεία σήμερα.

Επέκταση των δυνατοτήτων για φυσική άσκηση. Παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε τώρα τα πλεονεκτήματα της φυσικής άσκησης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεχιζόμενη άσκηση σε ζεστά κλίματα όπως αυτό της Κύπρου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, και ως εκ τούτου οι ώρες που δαπανώνται για φυσική άσκηση έχουν περιορισθεί διότι μπορεί να προκύψουν ασθένειες και τραυματισμοί. Ένα ποιοτικό σύστημα σκίασης το οποίο ρίχνει τα επίπεδα της ζέστης 10- 20 βαθμούς Κελσίου σε ανοικτό χώρο θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική λύση για άτομα τα οποία αθλούνται.

Αισθητική στα σχολεία. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο το οποίο απασχολεί τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα μια και δεν υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά κεφάλαια για τον εξωραϊσμό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ελκυστική εμφάνιση του σχολικού κτιρίου μπορεί να έχει ένα πολύ μεγάλο θετικό αντίκτυπο τόσο στην συμπεριφορά των παιδιών, όσο και στην υγιέστερη ανάπτυξή τους καθώς επίσης και να συμβάλλει στην καλή ψυχολογία όσων βρίσκονται σε αυτό περιλαμβανομένων και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η μετατροπή του σχολικού κτιρίου, σε ένα πρακτικό, λειτουργικό και καλαίσθητο χώρο έχει τέτοια ευεργετικά αποτελέσματα που γίνονται ορατά από το σύνολο της κοινότητας.

 

Στρατηγικές για την δημιουργία σκίασης

Υπάρχουν αρκετοί δημιουργικοί τρόποι για την δημιουργία σκίασης που ξεκινούν από τον φυσικό τρόπο (δέντρα και πρασινάδα) και επεκτείνονται σε τεχνητούς τρόπους όπως η δημιουργία σκεπών και η χρήση συνθετικών υλικών.

Αναμφισβήτητα η απόφαση ανήκει στην εκάστοτε Επιτροπή του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος να επιλέξει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος. Θα συνιστούσαμε ωστόσο η εκάστοτε σχολική επιτροπή να αποταθεί σε ειδικούς ούτως ώστε να εξασφαλισθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αναφορικά με την εφαρμογή του ενδεικνυόμενου συστήματος σκίασης στο εκάστοτε κτίριο.

 

Οι συμπαγείς στέγες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως η προφανής λύση, αφού συνδυάζουν υψηλού βαθμού προστασία, από την ηλιοφάνεια αλλά και τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την επέκταση των ορίων της σχολικής αίθουσας. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα της προσαρμογής ανάλογα με τις συνθήκες του υφιστάμενου κτιρίου, ενώ οι κατασκευές αυτές είναι ανθεκτικές στο χρόνο. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι αρνητικοί παράγοντες αναφορικά με τις κατασκευές αυτές, που εστιάζονται κυρίως στους ακόλουθους τομείς.

-          Απαιτούνται αρχιτεκτονικά σχέδια

-          Ειδικές άδειες κατασκευής

-          Υψηλό κόστος κατασκευής

-          Επιπρόσθετο κόστος για την δημιουργία υδρορροής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

 

Η φυσική σκίαση. Αποτελεί αναμφισβήτητα τον καλύτερο τρόπο σκίασης, αφού συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος, την καλαισθησία, την αίσθηση ζωντάνιας και ευεξίας ενώ αποτελεί και εκπαιδευτικό εργαλείο για τα παιδιά.

Όμως η διατήρηση του πρασίνου στο σχολείο θα μπορούσε να αποβεί οικονομικά ασύμφορη, αφού πρέπει να συντηρείται από επαγγελματίες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το στοιχείο της εποχικότητας.

Επειδή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, υπάρχει έλλειψη χώρου για την ανάπτυξη συστάδας πρασίνου, αλλά και η πιθανότητα να δημιουργηθεί δυσφορία στα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής.

Άλλα προβλήματα που ενδεχόμενα μπορεί να προκύψουν είναι αλλεργίες, δηλητηριασμός και καταστροφή των υπογείων στρωμάτων ύδρευσης, καταστροφή των καλωδίων από την επέκταση των ριζών.

 

Υφασμάτινα συστήματα σκίασης. Είναι ένας μοντέρνος τρόπος σκίασης ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός στο κοινό εξαιτίας της γνωστοποίησης των καταστροφικών αποτελεσμάτων από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Τα υφασμάτινα συστήματα σκίασης κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς αφού μπορούν να καλύψουν μεγάλες επιφάνειες με ελάχιστη κατασκευαστική υποστήριξη. Σε αντίθεση με τις συμπαγείς στέγες, δεν είναι απαραίτητες άδειες κατασκευής, ενώ υπάρχει και πληθώρα σχεδιασμών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε οικοδομήματος. Επίσης τα υποστυλώματα στην περίπτωση αυτή δεν είναι δαπανηρά, το κόστος συντήρησης είναι χαμηλό, και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο.

Τα υφασμάτινα συστήματα σκίασης είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Και στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν μειονεκτήματα που κυρίως προκύπτουν από την ποιότητα του υφάσματος που έχουν ως αποτέλεσμα την αντοχή του στον χρόνο ενώ το επίπεδο σκίασης κυμαίνεται από 70%- 95% προστασία από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπερατότητα της ηλιακής ενέργειας στο ύφασμα εξαρτάται από το χρώμα, την πυκνότητα του υφάσματος, και τον τρόπο εφαρμογής του.

 

Όπως οι στέγες έτσι και τα υφασμάτινα συστήματα σκίασης, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να εφαρμοστούν σε δημόσιο οίκημα, όπως είναι ένα σχολείο, απαιτείται να είναι προσεκτικά σχεδιασμένα και εγκατεστημένα από ειδικούς στο είδος.

 

Πριν αποφασίσετε την επιλογή του είδους της σκίασης που θέλετε να εφαρμόσετε στον χώρο σας, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη τις πιο πάνω πληροφορίες. Επίσης θα πρέπει να αναλογισθείτε ότι ο κάθε χώρος παρουσιάζει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Όταν θα έχετε λάβει την τελική σας απόφαση αναφορικά με το είδος σκίασης που επιθυμείτε καλό θα είναι να συμβουλευθείτε παράλληλα τον ασφαλιστή σας αλλά και τις κυβερνητικές αρχές.

 

Πίνακας Υπεριώδους Ηλιακής Ακτινοβολίας

 

UV Index

Περιγραφή

Χρώμα

Συνιστώμενη Προστασία

02

Δεν υφίσταται κίνδυνος για τον μέσο άνθρωπο

Πράσινο

Καθόλου ή ελάχιστη προστασία.

35

Χαμηλά επίπεδα επικινδυνότητας

Κίτρινο

Απαιτείται προστασία ιδιαίτερα εάν υπάρχει εκτενής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

67

Υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας

Πορτοκαλί

Επιβάλλεται η προστασία ιδιαίτερα από τις 11.00 το πρωί έως 16.00 το απόγευμα. Συνίσταται η κάλυψη του σώματος με προστατευτικό ρουχισμό, καπέλο μεγάλης περιφέρειας καθώς και η ελαχιστοποίηση των ωρών έκθεσης του σώματος στον ήλιο.

810

Πολύ υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας

Κόκκινο

Επιβάλλεται η παραμονή κάτω από σκιά ιδιαίτερα από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα. Επιβάλλεται η κάλυψη του σώματος με ρουχισμό, καθώς και η συχνή χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

11+

Εξαιρετικά επικίνδυνο επίπεδο έκθεσης

Φούξια

Λάβετε όλα τα προαναφερόμενα μέτρα προστασίας. Επαναπροσδιορίστε τις δραστηριότητες σας πριν από τις 11.00 το πρωί και μετά τις 16.00 το απόγευμα

 
  Copyright 2007-2013 All rights reserved.